woensdag 20 augustus 2014

Sascha Arango, 'De waarheid en andere leugens' (BOEK)

Sascha Arango (1959) heeft in Duitsland vooral naam gemaakt met scenario's voor misdaadseries als Tatort. Het is dan ook niet verrassend dat zijn eerder dit jaar in het Duits verschenen debuutroman geen literaire roman is, zoals zijn Nederlandse uitgeverij wil doen geloven, maar een spannend boek.
De waarheid en andere leugens onthult niet wie het gedaan heeft. Het is meteen duidelijk dat de schrijver Henry Hayden zijn vrouw Martha van de klif duwt – en dat hij ook alle andere slachtoffers op zijn geweten heeft. Het boek draait evenmin om de vraag waarom hij het heeft gedaan. Over Henry's motieven komen we weinig te weten. Hij heeft een duister verleden: zijn ouders stierven op dezelfde dag, waarbij zijn vader omkwam tijdens een woedeaanval omdat de jonge Henry weer in zijn broek had geplast. Daarna was hij een onaangepast kind in allerlei tehuizen. Maar hoe dat zijn gevoelloosheid en het gemak waarmee hij besluit over leven en dood zou kunnen verklaren, blijft onduidelijk.
Nee, De waarheid en andere leugens laat vooral zien hoe Henry met de keten aan misdaden, gepleegd omdat zijn minnares zwanger blijkt te zijn, weet weg te komen. Hoe het toeval en zijn leugens hem daarbij gunstig gezind zijn. En dat als hij een enkele keer de waarheid spreekt, hij doorgaans niet wordt geloofd.
Dat verhaal heeft Arango vaardig en amusant verteld. De lezer wordt herhaaldelijk op het verkeerde been gezet. De auteur dwingt bewondering af met de manier waarop alle gegevens van het complexe verhaal op elkaar in werken. Maar meer ook niet. Alle personages – Henry voorop – zijn holle vaten. Geen moment krijgen ze inhoud. Ook het thema is niet meer dan een excuus om een mooi verhaal te kunnen vertellen.

Sascha Arango De waarheid en andere leugens (240 p.) – Signatuur, € 19,95 (e-boek € 9,99).
(Eerder gepubliceerd in BOEK 3, 2014)

Geen opmerkingen: