zaterdag 25 oktober 2014

Uit De Boekenapotheek: lees Simon Vestdijk en Oek de Jong tijdens de zwangerschap

Zwanger worden is één keer knippen met je vingers. Zwanger zijn duurt eindeloos. Zeker als het de eerste keer is strekken de negen maanden zich voor je uit als een vijfvoudige marathon. Natuurlijk heb je tijd nodig voor de voorbereidingen. Namen bedenken. Je ouders het grote nieuws vertellen. Bezoeken aan echoscopisten en verloskundigen. Hydrofiele luiers kopen – en zóveel andere spullen. Maar dat is lang niet genoeg om al die dagen, weken en maanden mee te vullen.
Grijp deze kans aan om te lezen. Met het drukke leven dat voor je ligt zodra de zorg voor je nageslacht echt begint, kan het weleens jaren duren voordat je weer uren achter elkaar onafgebroken in een fictionele wereld kunt doorbrengen. Grijp de dikste romans uit je kast, en dan bij voorkeur verhalen die je doen dagdromen over hoe het nieuwe leven dat binnen in je groeit zal zijn.
De Anton Wachter-cyclus van Simon Vestdijk bijvoorbeeld. In acht romans beschrijft de Friese auteur de jeugd van zijn alter ego in Lahringen (alias Harlingen) en diens studententijd in Amsterdam. Zal jouw spruit even verliefd worden als Anton in Terug tot Ina Damman? Zullen de gebeurtenissen als hij het huis uit gaat vergelijkbaar zijn met die in De beker van de min? Heeft hij dezelfde hooggestemde verwachtingen als Anton in De laatste kans als hij een huisartsenpraktijk opent?
Ook het recentere Pier en oceaan van Oek de Jong laat je fantaseren over de toekomst van je ongeboren kind. In achthonderd pagina’s volgen we Abel Roorda van de dagen in zijn moeders buik tot het moment dat hij als student naar Amsterdam gaat. Wordt jouw kroost net zo dromerig en intelligent? Heeft je kind een even intens gevoelsleven? Gaat het daar steeds dieper over nadenken naarmate het meer levenservaring heeft en dus minder begrijpt van die emoties die in hem woelen?
Beide romans zullen je zwangerschap verlichten omdat je er vele uren zoet mee zult zijn, zonder dat je je opzwellende buik ook maar één moment zult vergeten.

(Uit: De Boekenapotheek van Ella Berthoud en Susan Elderkin, door mij voor de Nederlandstalige markt bewerkt – vorig jaar november verschenen, maar ook dit cadeauseizoen een uitstekend cadeau-idee. Zie hier voor meer uitleg. En hier, hier en hier voor meer lemma's.)

Zie ook:

Geen opmerkingen: