maandag 23 mei 2016

‘Leesbaar Amsterdam’ krijgt een vervolg (Boekblad)

Leesbaar Amsterdam, de kaart die uitsluitend bestaat uit citaten, krijgt een vervolg. In september verschijnt Leesbaar Bergen, volgend jaar Leesbaar Groningen. Voor de laatste kaart wordt de hulp van het publiek ingeroepen.

Ruim een half jaar na publicatie is ongeveer tweederde van de oplage van Leesbaar Amsterdam verkocht, vertelt Louis Stiller, een van de makers van de kaart. Van de drie versies is ongeveer even veel verkocht: de plano A0-kaart, de opvouwbare A1-kaart en het boekje met deelkaarten. Ook het behang van 3,5 bij 2,5 meter is al enkele keren verkocht aan onder meer de OBA, een makelaar en een school.
De verkoop gaat daarmee veel beter dan de makers hadden gedacht. Stiller: ‘Misschien konden we na twee jaar quitte spelen, maar we zijn nu al uit de kosten zodat we eindelijk een beetje aan onszelf kunnen terugbetalen voor de vier jaar ontwikkeltijd die erin is gaan zitten. We dachten dat het na de feestdagen stil zou vallen, maar we blijven regelmatig boekhandels aan het bevoorraden. Waarschijnlijk moeten we nog dit jaar beslissen of we een herdruk maken.’
Komend najaar komt het eerste vervolg uit. Eindredacteur Bob Polak heeft voor zijn woonplaats Leesbaar Bergen gemaakt – het dorp van onder andere Adriaan Roland Holst, Saskia Noort, Lucebert en Adriaan van Dis. De kaart wordt onder andere onder de aandacht gebracht tijdens de lokale kunsttiendaagse, waar de makers een literaire wandeling uitzetten.
Vorige week ging ook het project-Leesbaar Groningen van start, dat in het najaar van 2017 moet verschijnen. Daarvoor wordt expliciet de hulp van het publiek ingeroepen. Dagblad van het Noorden plaatste een oproep aan lezers om literaire citaten over de provincie in te sturen. Vanaf 1 juni maakt de krant iedere week een portret van een lezer over zijn favoriete citaat. Dat loopt tot september, als de makers het project feestelijk afronden.
Boekhandel Van de Velde hangt op dezelfde dag in haar Groningse filiaal een lege kaart van de provincie op A0-formaat op. Klanten kunnen ter plekke hun citaat opplakken. Mogelijk hangt ook de bibliotheek een dergelijke kaart op. Bij andere boekhandels in de provincie komen folders te liggen met uitleg. ‘We zijn heel benieuwd wat daar uit komt’, zegt Stiller. ‘Misschien komt het publiek met heel andere citaten dan wijzelf.’
Als het project slaagt hebben de makers een formule om uiteindelijk heel Nederland te coveren, denkt Stiller. In dat geval wordt volgend jaar op dezelfde manier Leesbaar Drenthe samengesteld.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 19 mei)

Zie ook:

Geen opmerkingen: