vrijdag 8 juli 2016

Amsterdam International Antiquarian Bookfair maakt nieuwe start (Boekblad)

Een nieuwe locatie, een nieuw deelnemersveld én een nieuwe uitstraling. Zo hoopt de Amsterdam International Antiquarian Bookfair het aantal bezoekers fors te verhogen.

De 36e editie van de beurs vindt op 1 en 2 oktober plaats in het Marriott hotel in het hart van Amsterdam. Met meer dan vijftig toonaangevende antiquaren is het deelnemersveld bijna verdubbeld. Maar belangrijker, vindt bestuurslid Laurens Hesselink van de organiserende stichting, is dat er ook antiquaren uit het buitenland komen: uit Amerika, Engeland, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië, Frankrijk en zelfs Argentinië. 
'In de jaren tachtig was Amsterdam een van de belangrijkste beurzen in de wereld met een groot internationaal deelnemersveld', zegt Hesselink. 'Dat is helaas verdwenen. Waarom, durf ik niet te zeggen. Maar de laatste jaren was het een ingeslapen boel geworden. Vorig jaar hadden we 800 bezoekers. Veel te weinig natuurlijk. Daarom proberen we de beurs nu nieuw leven in te blazen.'
Om te beginnen heeft de organisatie het deelnemersveld weer op orde gekregen. Nu is het zaak voldoende marketing te bedrijven. Hesselink: 'We adverteren in alle internationale vakbladen en willen dat bepaalde deelnemers door hen worden geïnterviewd. We hebben een pr-team opgezet dat ons moet helpen de juiste contactpersonen te vinden. En iedere deelnemer moet er zelf reuring aan geven.'
Ook wil de stichting een jongere generatie interesseren voor het antiquarische boek. Dat gebeurt onder meer door vier keer – twee keer per dag – een rondleiding te organiseren door een bibliothecaris die zijn of haar favoriete exemplaren op de stands te laten zien. Iedere rondleiding wordt door een andere bibliothecaris gegeven zodat er verschillende smaken aan bod komen. 'Enthousiasmeren met een niet-commerciële insteek' noemt Hesselink het.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 5 jul)

Geen opmerkingen: