donderdag 12 januari 2017

Staking bij uitgeverij La Martinière (Boekblad)

Een staking in de uitgeverij is uiterst zeldzaam. Afgelopen woensdag gebeurde het in Frankrijk. Meer dan honderd medewerkers van La Martinière legden het werk neer uit protest tegen de slechte werkomstandigheden bij de kinderboekenfondsen.

De medewerkers bleven tijdens de staking voor het gebouw van hun werkgever op de Boulevard Romain Rolland in Parijs hangen. Ze hadden protestborden gemaakt van een van de grootste commerciële successen van de uitgeverij: Journal d'un dégonflé ofwel Het leven van een loser. Het prefix 'dé' was doorgestreept zodat het geen dagboek meer was van een ' leeggelopene' maar juist van een 'opgeblazene'. De titels van de losse delen lieten verder niets aan duidelijkheid te wensen over: 'Trop c'est trop' (genoeg is genoeg) en 'La Vérité toute moche' (De hele lelijke waarheid).
Aanleiding voor de staking is de werksfeer bij de fondsen De La Martinière Jeuneusse en Seuil Jeunesse. De 'opgeblazene' verwijst naar de uitgever hiervan: atrice Decroix, echtgenoot van algemeen directeur Hervé de La Martinière. Haar wordt verweten 'de gezondheid, de moraal en het werk' van haar ondergeschikten te frustreren, schrijft ActuaLitté die met hen heeft gesproken op basis van anonimiteit. 'Ze controleert haar werknemers totaal, wat uiteraard veel tijd kost, organiseert vergaderingen om 17.30 uur en verstuurt e-mails buiten werktijd,' klaagt een van hen.
De werkomstandigheden zouden al slecht zijn sinds 2004, toen La Martinière uitgeverij Seuil overnam en de kinderboekenfondsen van beide uitgeverijen werden samengevoegd. Toch kaarten werknemers de problemen pas in december 2015 aan bij de HR-afdeling. Kort daarop verklaarde een arboarts dat zij 'psychosociale risico's' lopen. Nadat afgelopen zomer de arbeidsinspectie met een onderzoek dreigde, kwam de directie de klagers tegemoet: Decroix zou uitgeefdirecteur blijven, maar een manager zou de algemene leiding van de fondsen in handen nemen.
Het conflict tussen personeel en directie is nu geëscaleerd omdat medewerkers de voorgestelde oplossing onvoldoende vonden en de directie hem niettemin doorvoerde. Tegelijk blijkt ook de arbeidsinspectie maatregelen te hebben genomen. Op 9 december is zij een onderzoek gestart naar intimidatie van Decroix. De uitkomst daarvan wordt nog deze maand verwacht – nadat de inspectie de getuigenissen van ongeveer veertig voormalige en huidige werknemers van de uitgeefster zal hebben gehoord.
De Groupe La Martinière is in 1992 opgericht nadat de destijds 45-jarige Hervé de La Martinière de Groupe Latingy, waar hij een jaar eerder directeur was geworden, had omgedoopt. Na overnames van onder meer uitgeverijen in Amerika (Abrams) en Duitsland (Knesebeck) en de creatie van een Britse divisie heeft de groep een omzet van inmiddels circa 260 miljoen euro. Het concern hoort daarmee bij de vijftig grootste uitgeverijen ter wereld. De La Martinière Jeunesse en Seuil Jeunesse, waar zestien mensen werken, geven jaarlijks 170 nieuwe titels uit.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 6 jan)

UPDATE Béatrice Decroix legt per 15 februari aanstaande haar functies neer, zo maakte uitgeverij La Martinière gisteren bekend.

Geen opmerkingen: