zondag 25 juni 2017

Tonke Dragts 'De zevensprong' binnenkort ook als educatieve game

'De zevensprong' van Tonke Dragt verschijnt op 5 juli als educatieve game bij uitgeverij Zwijsen. De game is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar die met moeite hebben met lezen en kinderen met een leesachterstand, bijvoorbeeld door dyslexie.

Het idee achter de game is dat kinderen spelenderwijs het integrale boek 'beleven', zoals Zwijsen het noemt, en zo een grotere leesvaardigheid bereiken. Het lezen van de 304 pagina's – in de recentste heruitgave van uitgeverij Leopold – wordt afgewisseld met oefeningen, vragen, spelletjes en zelfs een tekenfilm (met cliffhanger!). Van een deel van het boek kunnen kinderen bij wijze van hulpmiddel passages laten voorlezen.
Kinderen kunnen de game meerdere malen spelen, waarbij ze het niveau kunnen aanpassen van AVI-niveau M5 naar E5 en daarna M6. De tekst is speciaal voor deze leesoefeningen met toestemming van de auteur door de uitgeverij bewerkt. De lees- en luisterteksten zijn wel hetzelfde als het origineel.
Onlangs bleek uit onderzoek dat multimedia in verrijkte e-boeken kinderen te veel afleiden. Dit product is echter een game en geen verrijkt e-boek, bezweert verantwoordelijk Zwijsen-uitgever Roel van Gestel. 'Kinderen kunnen zich niet laten afleiden. Nee, ze spelen de game waarbij ze ongemerkt het hele boek lezen en daar opdrachten over maken. Ze kunnen niets overslaan, ze moeten alles doen. De game daagt juist uit tot lezen.'
De prijs van de game is 59,95 euro. Veel hoger dan welke editie van De zevensprong ook. 'Vrij prijzig', erkent ook Maritge Wielaard, die namens Zwijsen de lancering van de game begeleidt. 'Je moet het dan ook niet vergelijken met een boek, maar met andere educatieve middelen ter verbetering van de leesvaardigheid. Zoals een typecursus, waar je ook allerlei vaardigheden leert.'
Met de lancering van de game vlak voor de zomervakantie – 5 juli is op de woensdag voordat de eerste regio in Nederland eraan begint – wil Zwijsen benadrukken dat de game ook geschikt is voor kinderen wiens leesvaardigheid tijdens zes weken afwezigheid drastisch inzakt. Zij kunnen hun leesvaardigheid op peil houden. 'Daarnaast is het bijvoorbeeld ook geschikt om mee te oefenen voor de eindtoetsen in groep 6, 7 en 8', aldus Wielaard.
De uitgeverij heeft voor De zevensprong gekozen omdat het een van de absolute klassiekers is uit de Nederlandse kinderliteratuur. Het boek dat precies vijftig jaar geleden verscheen, is nooit uit druk geweest. Dit jaar kwam de 33e druk uit. Er is een televisieserie, luisterboek (die volgend jaar ook weer op de markt komt) en musical van gemaakt. Ook verschenen vertaling in het Duits, Spaans, Engels, Deens, Koreaans en Japans.
'De zevensprong blijkt nog steeds populair', aldus Van Gestel. 'Veel ouders kennen het boek en verwijzen ook nog naar de televisieserie uit de jaren tachtig. Ondanks het feit dat ze vaak niet echt uit die tijd komen. Het verhaal staat nog steeds, als een modern sprookje. De gebruikerstesten die we met game hebben gedaan onder kinderen, wijzen ook uit dat het verhaal tijdloos is en dat kinderen van nu nog steeds de spanning voelen.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 21 jun)

Zie ook:

Geen opmerkingen: