dinsdag 2 oktober 2012

AKO Literatuurprijs 2012: de statistiek


Met Mensje van Keulen is de jury van de AKO Literatuurprijs de enige van de grote drie literaire prijzen die dit jaar een vrouwelijke schrijfster nomineren. Op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil stonden eerder dit jaar helemaal geen vrouwen.

Of moeten we Elvis Peeters voor de helft meetellen? Het is een mannelijke naam. En als hij wordt geïnterviewd zie je alleen een man. Maar Elvis Peeters is in werkelijkheid een pseudoniem van het koppel Jos Verlooy en Nicole van Bael.

In ieder geval kan het slechter. In 2006 stond geen enkele vrouw op de drie shortlists. Gemiddeld staat na 26 edities van de AKO Literatuurprijs 1,35 vrouwen op de Toplijst. Dat is minder dan de Librisprijs, maar meer dan de Gouden Uil.

Het gemiddeld aantal Vlamingen op de Toplijst is dit jaar gestegen. Na 26 edities is het nu 1,04. Dat is wel het minste van de drie grote prijzen.

Anton Valens is de enige auteur die voor het eerst de laatste selectie heeft gehaald. Voor Elvis Peeters en Peter Terrin is het de tweede keer, voor Mensje van Keulen en Stephan Enter is het de vierde keer.

Voor Arnon Grunberg is het al de zeventiende keer. De teller staat voor hem op 6x AKO, 4x Libris en 7x Gouden Uil. Inclusief zijn alter ego Marek van de Jagt heeft hij zelfs al negentien nominaties in zijn carrière vergaard.

Enter treedt nu ook toe tot het excusieve gezelschap van inmiddels twintig auteurs die voor alle drie de grote prijzen is genomineerd. Van Keulen en uiteraard Grunberg behoorden daar al toe.

Geen opmerkingen: