zondag 14 oktober 2012

K. Schippers - 'Op de foto' (BOEK)


Alles is zelden wat het lijkt

Alain Dubout is een kunstenaar zoals K. Schippers die in werkelijkheid bewondert. Als twee vakantiegangers Dubout in het eerste hoofdstuk van Op de foto vragen een foto van hen te nemen, neemt hij het beeld in de bergen op in de serie waar hij al jaren aan werkt: landschapsfoto’s met daarin verwerkt één letter en het corresponderende cijfer. Alleen: dit is de 27e foto uit de serie. Welke letter hoort daar dan bij?
De ongrijpbare Dubout is speels, inventief, vluchtig en diepzinnig. En zijn werk zet de werkelijkheid op zijn kop. Alle verwikkelingen die zijn foto op gang brengt, grijpt Schippers aan om dat duidelijk te maken. Is de taal bijvoorbeeld wel zo precies als hij lijkt? Kan een extra letter niet de betekenis van alle woorden doen veranderen? En wie heeft het recht om die letter te introduceren? Wie bezit het copyright?
De manier waarop Schippers op talrijke manieren laat zien dat de werkelijkheid zelden is wat hij lijkt, dwingt respect af. Zijn vindingrijkheid is na vijftig jaar poëzie, verhalen en essays schrijven onverminderd creatief. Niet alleen de grote lijn van deze roman over kunst Op de foto is origineel, bijna iedere pagina bevat een taalvondst, een scène of een detail die je doet glimlachen én nadenken.
Toch moet je wel van Schippers’ werk houden. De voortdurende brille heeft ook iets vermoeiends. Schippers laat zijn verhaal probleemloos de grenzen van de logica en de realiteit overschrijden. Daardoor richt de vindingrijkheid te sterk de aandacht op zichzelf. Ook laat het je in toenemende mate onverschillig. Als alles kan en mag, is het niet verwonderlijk meer dat er ingenieuze gekkigheid plaatsvindt.

K. SchippersOp de foto (186 p.) – Querido, € 18,95, ISBN 978 90 214 4209 9 
(Eerder gepubliceerd in BOEK 5, 2012)

Zie ook:

Geen opmerkingen: