zaterdag 27 oktober 2012

Vijf bekende Vlamingen maken kans op Gouden Pinguïn (Boekblad)


Bekende Vlamingen (BV’s) hebben nu ook hun eigen prijs: de Gouden Pinguïn, een initiatief van radiomaker Wim Oosterlinck. De prijs is een reactie op al jaren aanhoudende vloed aan BV-boeken.

Oosterlinck maakte maandagmiddag de nominaties bekend in zijn programma op Q-Music. De vijf kanshebbers zijn reality-tv-ster Carmen Pfaff (Carmen kookt voor de kids), model Lesley-Ann Poppe (Beauty food), presentatrice Katja Retsin (De roze tijgers & het circusmystery), acteur Herman Verbruggen (Vraag het aan Mark) en schrijver Herman Brusselmans (Guggenheimer in de mode).
De radiomaker heeft het initiatief genomen omdat hij het ‘ongehoord’ vindt dat BV-boeken consequent over het hoofd worden gezien door jury’s van literaire prijzen. ‘BV’s schrijven ook boeken en prijzen als De Gouden Boekenuil negeren dat telkens opnieuw. BV’s hebben ook recht op af en toe eens een literaire prijs.’ Brusselmans stond dit jaar nochtans op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs.
In werkelijkheid is het, aan de vooravond van de Boekenbeurs, een grappige reactie op de al jaren gehoorde klacht van boekenmakers, -verkopers en -liefhebbers dat iedere BV maar een boek maakt en zij tijdens hun signeersessies alle aandacht wegtrekken op de Boekenbeurs. Enkele jaren legde uitgeverij Lampedaire zich zelfs exclusief toe op het publiceren van BV-boeken.
Nog deze week in Humo verdedigen uitgevers Borgerhoff & Lamberigts en Van Halewyck zich tegen het etiket dat zij te veel BV-boeken publiceren. ‘BV-uitgeverij, dat verwijst krijgen wij ook wel eens,’ zegt Lamberigts daarin. ‘Terwijl wij heel goed weten dat BV’s om de BV’s niet werkt. Wat wij zoeken is de ideale auteur voor een idee dat wij hebben.’
En Van Halewyck: ‘[BV-boeken] - dat woord ligt erg gevoelig in dit huis. Wij maken geen BV-boeken, wij maken BV’s via hun boeken – een belangrijke nuance toch. Diane De Keyzer, Bo Coolsaet, Marleen Temmerman, dat waren geen BV’s, tot we gelukkig veel boeken van hen mochten verkopen.’
Niet iedereen is overigens blij met de prijs. Directeur Koen van Bockstal van het Vlaams Fonds voor de Letteren reageerde gepikeerd op Facebook: ‘Hoe onnozel kun je zijn? (...) Het enige wat je met je Gouden Pinguïn bereikt, is dat je elke échte auteur belachelijk maakt en tenminste insinueert dat iedereen zomaar een goed boek kan schrijven.’
De uitreiking van de Gouden Pinguïn is aanstaande maandag – toevallig enkele uren voordat de AKO Literatuurprijs 2012 wordt uitgereikt.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 24 okt 2012)

Geen opmerkingen: