zaterdag 13 april 2013

De boekenapotheek: Christiaan Weijts bestrijdt gevoelens van onrechtvaardigheid


Leid je aan verveling, nostalgie of wanhoop? Het lezen van literatuur kan iedere klacht genezen. Aflevering 1 in een serie voorpublicaties uit De boekenapotheek.

Onrechtvaardigheid, gevoelens van
Art 285b – Christiaan Weijts

Niets gedaan en toch veroordeeld. Wat frustreert meer? Wat roept meer woede op? Wat zet meer aan om iets te gaan doen waar je mogelijk wél voor veroordeeld wordt?
Voor je iets onherstelbaars aanricht – een steen door een ruit, je gevoelens van onrechtvaardigheid afreageren op je partner, de rechter iets aandoen – lees de roman waarmee Christiaan Weijts in 2006 in één keer een van de prominentste schrijvers van de Nederlandse literatuur werd.
De pianoleraar Sebastiaan Steijn wordt in Art 285b veroordeeld voor stalking. Ten onrechte. Nou ja, hij had een paar sms-jes gestuurd aan zijn ex Victoria. Een paar keer de voicemail ingesproken. En ja, soms had hij wat heftige dingen gezegd.
‘Ik zal je leven tot een hel maken. En boen je kut uit als je weer bij me aanklopt’. Dat soort teksten.
Maar het staat in geen verhouding tot wat Victoria hém heeft aangedaan. Hopeloos in de ban van haar was hij. Alles deed hij om aan haar vluchtige verlangens tegemoet te komen. En nooit mocht hij met haar naar bed.
Al die tijd speelde Victoria met hem. Ze verleidde andere mannen – voor zijn ogen. Hij moest haar begeleiden terwijl zij oefende voor het toelatingsexamen van de dansopleiding. Ze wekte zijn medelijden op met leugens over een anale verkrachting. Enzovoorts.
En dan zou hij haar lastig hebben gevallen? Verwerd deze wet niet heel makkelijk tot instrument voor een wraakoefening? Hadden agenten, officieren van justitie en rechters niet bij voorbaat te veel sympathie voor het slachtoffer?
Weijts laat de lezer intens meeleven met zijn Sebastiaan – in het christendom de bekendste mannelijke martelaar. Je voelt zijn intense woede almaar toenemen, tot hij voor de rechter tevergeefs een dramatische pleidooi houdt over een samenleving die zijn soort liefde voor Victoria niet tolereert.
Maar hij laat je ook nadenken: Is Sebastiaan wel zo onschuldig? Heeft hij niet op zijn minst aanleiding gegeven om te worden veroordeeld tot een taakstraf?
Dat is een wijze les voor iedereen die leidt onder zijn gevoelens van een onrechtvaardige behandeling. Kalmeer. Denk eerst rustig na of je echt onschuldig bent. En pak het dan rationeler aan dan Sebastiaan. Word geen martelaar in je eigen strijd voor rechtvaardigheid.

De boekenapotheek verschijnt najaar 2003 bij Uitgeverij Podium.
(Voorpublicatie uit BOEK 2, 2013)

Zie ook deze recensies van Weijts' werk: Via Cappello 23 en Euforie.

Geen opmerkingen: