maandag 16 februari 2015

Auteurs over het veranderde uitgeefklimaat 1: Manon Sikkel (Boekblad)

'Toen mijn eerste boek verscheen kon het niet op met borrels en feestjes. Boekpresentaties waren vooral bedoeld om mijn vrienden dronken te krijgen, pers was er nauwelijks, maar dat maakte uitgevers niet uit. Dat is voorbij.
Dat is niet erg. Wat wel erg is, is dat uitgevers ook hebben moeten bezuinigen op personeel. Als schrijver merk je daar gelukkig niet veel van. Mijn eigen favoriete redacteuren bleven, maar ontslagen bij een uitgeverij hebben wel een effect op de sfeer binnen het bedrijf. Dát merk je.
En uitgevers wachten tegenwoordig vaak tot het laatste moment met bijdrukken om opslagkosten bij CB te besparen. Toen ik in de Kinderboekenweek elke dag onderweg was om promotie te maken voor Elvis Watt - Een koffer met geld was het eerste Elvis Watt-boek de eerste week uitverkocht. Al had ik nog zo aangedrongen om het vooraf bij te drukken.
Na een paar magere jaren was de kinderboekenweek van 2014 qua omzet een groot succes. Misschien is de herfststorm die het vak heeft getroffen, dus voorbij – de storm die de dode takken heeft weggeblazen en ruimte heeft gemaakt voor iets nieuws.
Het voordeel is geweest dat uitgevers noodgedwongen creatiever omgaan met huisvesting, fondsopbouw, marketing. Ze denken niet meer: er is geld genoeg, laat ik in dit dure grachtenpand blijven. Of: breng deze vertaling maar op de markt, het Fonds subsidieert wel.
Marketingvergaderingen gaan ook niet alleen over de vraag hoe het budget moet worden verdeeld, maar over de vraag hoe je lezers het best kunt bereiken. Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten. Voor Een koffer met geld was vroeger een advertentie geplaatst, nu was een creatieve actie bedacht – met zes verstopte koffers met geld in Nederland en België – waardoor heel veel kinderen over het boek praatten.
Het enige waar ik nu nog op wacht is een goed plan om kinderen weer te bereiken via sociale media. Ze zitten niet meer op Hyves helaas en op Facebook mogen ze vaak niet van hun ouders. Kun je niet met ze Whatsappen? vroeg iemand laatst. Ik zou geen boek meer schrijven als ik de hele dag wordt afgeleid door het gebliep van lezers die mij appen. Gelukkig gaan de veranderingen snel, een oplossing komt er zeker.

MANON SIKKEL (1965) schrijft al 25 jaar boeken voor volwassenen over alle denkbare onderwerpen. Sinds 2008 maakt ze furore als kinderboekenschrijfster bij Moon. Tot nu toe won ze drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. 
(Eerder gepubliceerd in Boekblad magazine, jan 2015)

Hier aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4

Zie ook:

Geen opmerkingen: