maandag 30 oktober 2017

Met Wolkers-biografie staat zeldzaam duur boek in Bestseller 60

Slechts heel zelden haalt een boek van meer dan honderd euro de Bestseller 60. Na bijna uitsluitend woordenboeken en atlassen lukt het deze week met de luxe-editie van de Jan Wolkers-biografie van Onno Blom. Winkelprijs: 139,99 euro.

Hoeveel exemplaren van deze uitgave zijn verkocht om op 54 in de Bestseller 60 te belanden, weet hoofd publiciteit en promotie Charlotte Huizink van De Bezige Bij niet. 'Wel kunnen we zien dat van de oplage van 2000 exemplaren er nu nog maar 73 in CB liggen. Het gaat dus behoorlijk snel. In principe is het een eenmalige uitgave, dus we gaan het ook niet herdrukken. Ik denk niet dat het boek volgende week nog in de lijst staat.'
De luxe-editie van Het litteken van de dood is een cassette met daarin de gebonden uitgave van de biografie, een gebonden beeldboek met leven en werk van Jan Wolkers aan de hand van foto's, portretten, kunstwerken en egodocumenten, én een facsimile van een zelfportret van de gebiografeerde uit 1945. Elk exemplaar is genummerd en voorzien van de handtekeningstempel van Wolkers.
Het is daarmee – voor zover te achterhalen via een reeks zoekopdrachten op debestseller60.nl – de eerste biografie in de categorie 'duurder dan 100 euro' dat de Bestseller 60 haalt. Wel kwamen de drie koningsbiografieën in cassette in de buurt. Die kostte in 2013 99,90 euro. Het enig andere boek met bestsellernotering dat geen woordenboek of atlas is, is het bij Lannoo verschenen Nederlandsche Vogelen van Nozeman & Sepp, dat 129 euro kostte.
Het duurste boek dat ooit de bestsellerlijst haalde, was de luxe-uitgave van de veertiende editie van de Dikke Van Dale uit 2005. Die kostte 219 euro. De gewone editie, die 185 euro was geprijsd, kwam tegelijk binnen op 3 en stond drie weken in de lijst. Tien jaar later deed de recentste editie van het driedelige Groot woordenboek van de Nederlandse Taal het minder goed. Al was deze met 179 euro goedkoper, hij stond maar twee weken in de lijst.
Het duurste boek dat de Bestseller 60 ooit aanvoerde, was de nieuwste Bosatlas in 2007, die 129,95 euro kostte. Dat was óók al in week 43. Uiteindelijk stond het boek 14 weken in de Bestseller 60. Daarnaast scoorde Noordhoff bestsellers met De Wereld Bosatlas (2004), die 119,95 euro kostte, en twee atlassen die met 99,95 euro onder de grens bleven: De bosatlas van de geschiedenis van Nederland (2011) en De bosatlas van het cultureel erfgoed (2014).
Ook de gewone editie van de Wolkers-biografie – winkelprijs 39,99 euro – doet het uitzonderlijk goed. Alleen van de nieuwe Dan Brown werden vorige week meer exemplaren verkocht. De Bezige Bij heeft inmiddels een herdruk opgelegd, die aanstaande vrijdag binnenkomt. Hiermee zijn 30.000 exemplaren in druk. De verkoop van het e-boek – winkelprijs 16,99 euro – telt dan niet eens mee.
Of het succes van de biografie ook de verkoop van Wolkers' eigen werk omhoog stuwt, kan Huizink niet zeggen. 'Wij hebben een deel van de backlist, dat gewoon leverbaar is. Maar de succesvolste titels zitten bij Meulenhoff. Misschien merken zij er iets van. Wij hebben ook geen heruitgaven gebracht van de titels die wij hebben. We hebben dat in het verleden wel gedaan, niet altijd even succesvol. Nu hebben we er lang over gepraat en besloten het niet te doen.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 26 okt)

Zie ook:

Geen opmerkingen: