dinsdag 1 november 2011

AKO Literatuurprijs 2011: 'De Nederlandse maagd' van Marente de Moor

Alleen het Nederlands Dagblad had dus de juiste voorspelling gedaan. Maandagavond maakte juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin live in Nieuwsuur bekend dat De Nederlandse maagd van Marente de Moor de AKO Literatuurprijs 2011 heeft gewonnen. Haar overwinningstoespraak werd de dag erop geparodieerd door LuckyTV.
Peter Buwalda was de afgelopen dagen gebombardeerd tot gedoodverfde favoriet. Er volgde dus veel kritiek op de bekroning. In het kort kwam die neer op (zoals iemand twitterde): eigenlijk vond de jury Buwalda maar een 'wollig kutboek'. Alsof we het boek tegen onze zin op de Toplijst hebben gezet, alleen maar omdat het van anderen moest. De zinvolste reactie die ik tegenkwam was daarom ook van schrijver Jan van Mersbergen die twitterde: 'Meestal zijn het de mensen die de verkeerde voorspelling deden die op jury's blijven zeuren'.
Ik hoop dat De Nederlandse maagd nu net zo'n bestseller word als Bonita Avenue en velen zullen inzien dat het boek van Marente de Moor een waardige winnaar is.

Geen opmerkingen: