zaterdag 5 november 2011

Tessa de Loo - 'Verraad mij niet' (BOEK)


Voor uw jonge tieners
De jongerenroman is tegenwoordig een gerespecteerd genre. Boekhandels hebben aparte young adult-kasten. Er is een speciale prijs voor literatuur in de categorie 12+ in het leven geroepen. Dus waarom heeft Tessa de Loo haar nieuwe boek het etiket ‘roman’ gegeven? Geen schrijver hoeft zich nog te schamen voor ‘young adult’.
Verraad mij niet is een ideaal vehikel om jonge lezers die zelf het bestaan van zoiets als een geweten net hebben ontdekt, te laten nadenken over morele dilemma’s. Hoofdpersoon is de 13-jarige Michiel Klee. Hij is er getuige van dat zijn vijf jaar oudere broer Wolf een schapenfokker uit wraak dodelijk mishandelt. Wolf dwingt hem te zwijgen: we zijn toch broers? Maar daardoor moet Michiel lijdzaam toezien hoe de zwakbegaafde broer van zijn beste vriendin de bak in gaat. Wolfs vriendengroep schuiven de schuld van de moord in zijn schoenen.
Wat zou jij doen? Een literaire roman voor volwassenen zou laten zien dat het antwoord op die vraag moeilijk, zo niet onmogelijk is. Verraad mij niet doet dat niet. De Loo’s lezers uit de onderbouw van de middelbare school krijgen heldere richtlijnen. Michiel is uitsluitend goed: hij piekert, tijdens angstige, slapeloze nachten, over rechtvaardigheid – ongeacht bloedbanden. Wolf is uitsluitend slecht. Kijk maar naar zijn uiterlijk. ‘Lang geleden [hadden Wolfs ogen] een zachte kleur blauw, maar nu waren ze bijna zwart, als een diep meer bij nacht.’
Ook de toon van Verraad mij niet is die van een spannende jeugdroman. Als Michiel zijn besluit heeft genomen en midden in de nacht tot actie overgaat, wordt hij bijna betrapt. Hij kan zich nog net verstoppen als er een motor voorbijrijdt. ‘Stel je voor dat iemand hem hier betrapte!’, staat er dan – met uitroepteken, een van de tientallen in deze roman. Pardon, in dit young adult-boek.

Loo, Tessa de - Verraad mij niet (176 p.) - De Arbeiderspers, € 18,95, ISBN 978 90 295 7872 1

(Gepubliceerd in BOEK, nr.6, 2011)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

best wel een leuk boek

Anoniem zei

Ik vond het echt een vreselijk boek..