woensdag 13 maart 2013

Kees van Kooten prijst Peter Buwalda aan


Kees van Kooten beklaagt zich in het Boekenweekgeschenk De verrekijker erover dat iedereen in de trein tegenwoordig van een scherm leest. Dan schrijft hij (op pagina 24/25):

Nooit meer [heeft u] die opwindende constatering dat een leuk mens tegenover u in de trein hetzelfde boek openslaat als waar u thuis in bezig bent, zodat u na een beleefd kuchje kunt opmerken dat het de eerste vijftig bladzijden even doorbijten is, maar wacht maar tot Siem Sigerius via zijn laptop op een pornosite zijn dochter Joni denkt te herkennen, want daarna kunt u dat meesterwerk niet meer wegleggen.

Wat zal het effect zijn van een dergelijke aanbeveling in een boek dat vanaf aanstaande zaterdag in circa 750.000 exemplaren wordt verspreid en, neem ik aan, door tenminste tien- en tienduizenden mensen wordt gelezen in de komende weken?
Toen De Wereld Draait Door ooit tien minuten fans liet uitleggen wat er zo geweldig is aan Bonita Avenue van Peter Buwalda, schoot het boek omhoog in de Bestseller 60. Is het Boekenweekgeschenk net zo invloedrijk?
Het is slim van Van Kooten dat hij wel iets over de inhoud zegt, maar titel noch auteur van het boek noemt, zodat de lezer die Buwalda nog niet kent, geprikkeld wordt die informatie te achterhalen. En als hij eenmaal die moeite heeft genomen, is beginnen aan het boek nog maar een kleine stap.

Geen opmerkingen: