maandag 3 juni 2013

Patrick Leigh Fermor, 'Een voettocht langs Rijn en Donau' (BOEK)


Een verdwenen jongen in een verdwenen wereld

Patrick Leigh Fermor (1915-2011) kende een opstandige jeugd. Van school geschopt, niet toegelaten tot de militaire academie Sandhurst. Wat moet je dan? De toen achttienjarige Brit was gegrepen door de wereld van kunst en cultuur. Hij besloot schrijver te worden. En om ergens over te kunnen schrijven maakte hij de oversteek naar Hoek van Holland. Vandaar wandelde hij naar Istanbul.
Niet alleen de bijna twee jaar durende reis die de tiener maakte, is nu onmogelijk: dwars door het Midden-Europa vol eeuwenoude stadjes, waar gastvrijheidde norm was en edelen in hun landhuizen, wachtend op de vernietigende nazi-storm, mijmerden over hun glorieus verleden. Ook Leigh Fermor lijkt een uitgestorven mensensoort: onverschrokken, optimistisch, hongerig naar avontuur én kennis.
Het komt allemaal samen in de trilogie die hij decennia later over deze reis publiceerde. De eerste twee delen zijn in 2007 in het Nederlands samengebracht als Een voettocht langs Rijn en Donau, het derde deel wist de langzaam schrijvende Leigh Fermor niet meer te voltooien. Wel verschijnt er in september dit jaar een postuum slotdeel op basis van dagboeken en een eerste versie.
Het hele boek door getuigt de toen al belezen Leigh Fermor van de gretigheid waarmee hij de omgeving in zich opzoog. De flora, de kloosters, de landlopers, maar ook het Hofbräuhaus in München – het is allemaal aanleiding voor intelligente, gedetailleerde beschrijvingen, zo nodig gelardeerd met onvertaalde citaten uit het Latijn, die zo elegant zijn dat ze de lezer pagina na pagina steeds meer voor de jonge reiziger innemen.

Patrick Leigh Fermor - Een voettocht langs Rijn en Donau (560 p.) – Atlas, alleen nog tweedehands te krijgen, ISBN 978 90 450 1320 6
(Eerder gepubliceerd in BOEK 3, 2013)

Zie ook:

Geen opmerkingen: