dinsdag 11 juni 2013

Uit de pas verschenen najaarsaanbieding van uitgeverij Podium: 'De boekenapotheek'


Verschijnt in oktober 2013:

De boekenapotheek is een medisch handboek – maar dan anders. Of je nu de hik hebt of een midlifecrisis, last van slapeloosheid of gebrek aan humor, liefdesverdriet of obesitas, het zijn stuk voor stuk aandoeningen waarvoor je in De boekenapotheek een medisch literair advies aantreft. In dit fascinerende handboek vind je fictionele zalfjes van Saramago, balsems van Balzac en prozapleisters van Perec en Proust. In totaal 550 romans, inclusief het werk van Gerard Reve, Tommy Wieringa en Kluun, bieden hulp bij niet minder dan 320 aandoeningen. Soms is het het verhaal zelf dat afleiding biedt, dan weer het ritme van het proza dat de psyche streelt en stimuleert. Lees bijvoorbeeld Kaas van Willem Elsschot als je jezelf verfoeit om een gebrek aan ambitie, ervaar de neergang van een alcoholist in Malcolm Lowry’s Onder de vulkaan wanneer je te dorstig begint te worden, of lees De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson als je het dagelijks leven te zwaar opvat. De boekenapotheek, die wereldwijd zal verschijnen, is geschreven door twee gepassioneerde Engelse ‘bibliotherapeuten’. Het boek is voor een kwart aangevuld met recepten van Nederlandse en Vlaamse bodem. Deze lemma’s zijn verzorgd door literair journalist Maarten Dessing.

Ella Berthoud is net als Elderkin bibliotherapist bij The School of Life, opgericht door onder anderen Alain de Botton. Sinds 2007 geven ze er literaire consulten. Berthoud studeerde in Cambridge en Londen.
Susan Elderkin is schrijver. Ze behoorde tot Granta’s 20 Best Young British Novelists in 2003. Haar debuut Bergen van chocola stond op de shortlist van de Orange Prize. Haar roman The Voices stond op de shortlist van de Ondaatje Prize.
Maarten Dessing is literair journalist. Hij schrijft o.a. voor Boekblad, BOEK, Knack en was AKO-jurylid.

Zie ook deze voorpublicatie. Meer zullen volgen op dit blog.

Geen opmerkingen: