woensdag 2 september 2015

De voor mij onterecht onbekende Maarten Maartens

Er heeft dus een schrijver bestaan die Maarten Maartens heet. Beter gezegd: er was ooit een schrijver die Jozua van der Poorten Schwartz heette en die dit pseudoniem koos. Ik had nog nooit van hem gehoord. Hij schreef weliswaar in het Engels, maar toch. Ik ben ook wel eens, in bladen als De boekwereld, gestuit op namen als Max Beerbohm en George Gissing. Tijdgenoten van wie ik me voorstel dat ze een vergelijkbare statuur op het tweede plan genieten. En dat zijn geen Nederlanders.
Maarten Maartens heeft nota bene een eigen museum in Doorn – al zijn de bibliotheek en handvol zalen die in oorspronkelijke staat zijn bewaard in het tegenwoordig als conferentieoord functionerend gebouw Zonheuvel misschien wat veel eer voor een woord als 'museum'. Daar vindt later deze maand (op 26 september) een grootste herdenking, inclusief symposium en concert, plaats ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdag. 'Het dagprogramma sluit af met een menu op basis van recepten uit het persoonlijke kookboek van Maartens,' meldt het persbericht.
Ik zal echt iets van hem moeten lezen. Een schrijver met zo'n naam, voor mij gaat daar een onweerstaanbare lokroep van uit. Maar wat? Afgaande op Wikipedia is God's Fool uit 1892 zijn bekendste roman, die in1975 nogmaals in het Nederlands is vertaald. De verhalenbundel Vrouwen die ik heb gekend, de laatste, inmiddels 38 jaar oude uitgave van deze schrijver in Nederland. Of misschien wel de bundel nooit eerder gepubliceerde vroege verhalen die tijdens de herdenking wordt gepresenteerd?
Zie voor meer informatie over de herdenking: www.maartenmaartens.nl.

Zie ook:

Geen opmerkingen: