zondag 27 september 2015

Routard maakt speciale gids voor vluchtelingen – en andere initiatieven uit het boekenvak (Boekblad)

De Franse reisboekenuitgever Routard heeft een gids gemaakt voor vluchtelingen. Ook elders in de wereld neemt het boekenvak initiatieven. In Nederland is een groeiende belangstellingen voor romans over dit thema.

De uitgever van de Franse backpackers-gidsen Guide du Routard heeft een gids van 85 bladzijden gemaakt dat uitsluitend bestaat uit plaatjes, zodat vluchtelingen met iedereen die hen helpt kan communiceren over thema's als voedsel, onderdak, gezondheid, religie en recreatie. Achterin is ruimte vrijgehouden om aantekeningen te maken. De gids is hier online te bekijken – en dus zo nodig af te drukken voor iedereen die hem ook zou willen gebruiken. 
Initiatiefnemer is Philippe Gloaguen, die Routard in 1973 oprichtte en ook na overname door Hachette Livre twee jaar later de uitgeverij tot op heden leidt. Hij wil hiermee protesteren tegen de inactiviteit van de Franse regering die in zijn ogen te weinig doet voor de 24.000 vluchtelingen die het heeft toegezegd de komende twee jaar op te vangen. 'Ik dacht eraan om zelf een familie thuis op te vangen, maar omdat ik in de uitgeverij werk, bedacht ik me dat ik iets veel beters kon doen', zei hij tegen de krant Le JDD.
Routard heeft 4000 exemplaren van het boek laten drukken, die de Fédération nationale des associations d'accueil et de réinsertion sociale (FNARS) deze week verspreidt via de organisaties die direct bij de opvang van vluchtelingen zijn betrokken.

In Duitsland halen boekhandels op initiatief van de overkoepelende brancheorganisatie Börsenverein geld op om dat te besteden aan bibliotheken voor jonge vluchtelingen. Onder de noemer Bücher sagen Willkomen is deze week de eerste 'leer- en leeshoek' geopend – in de bibliotheek van het leercentrum van de Vereins Arbeits- und Erziehungshilfe in Frankfurt, dat al negentig jaar vluchtelingen ondersteunt. Kosten: 2.000 euro.
Daarnaast hebben de uitgeverijen Langenscheidt en Reise Know-how hun taalboeken en -luisterboeken gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen die met vluchtelingen werkt. Langenscheidt plant ook de uitgave van een enigszins vergelijkbaar boek als Routard: een plaatjes-woordenboek.

Ook in Engeland is het boekenvak op tal van manieren actief voor vluchtelingen. Nadat een Britse onderwijzeres in het vluchtelingenkamp in Calais deze zomer een bibliotheek is gestart, hebben verschillende boekhandels boeken gedoneerd of geld ingezameld voor de bibliotheek. The Big Green Bookshop in Londen heeft bijvoorbeeld 2500 pond opgehaald met de verkoop van tweedehandsboeken. De uitgeverijen Verso en And Other Stories hebben boeken gestuurd.
De omvangrijkste actie van het Britse boekenvak is geïnitieerd door de schrijver Patrick Ness. Hij had begin deze maand uit pure frustratie via de site Virginmoneygiving.com een fundraiser opgezet ten behoeve van Save the Children. Hij hoopte 20.000 pond op te halen, inclusief een eigen bijdrage van de helft van dat bedrag, maar door massale toezeggingen van voornamelijk collega-schrijvers, maar ook steeds meer uitgeverijen en  agentschappen nadert de teller inmiddels de 700.000 pond.

In Nederland uit de aandacht zich vooral in grotere belangstelling voor relevante boeken. Nadat Tommy Wieringa afgelopen woensdag vertelde over zijn eigen Dit zijn de namen, maar vooral over De ontelbaren van Elvis Peeters. Eerder had hij ook in zijn column voor een groot aantal regionale dagbladen aandacht aan deze roman besteed. Dat heeft de verkoop van beide boeken doen stijgen. Het eerste boek stond bijvoorbeeld op 3 in de top 10 van bestverkochte boeken via Boekwinkeltjes.nl vorige week.
'Wij merkten meteen veel belangstelling voor De ontelbaren', zegt Susanne ter Smitten van Peeters' uitgeverij Podium. 'We hadden de aandacht van Wieringa in DWDD in een mailing aan de boekhandel en via de site en sociale media laten weten. Sommige winkels bestelden er toen een, andere hele stapeltjes. Binnen een paar dagen zaten we op 300 nabestellingen. We hadden nog genoeg voorraad van de derde druk, maar als het zo doorgaat moeten we binnenkort herdrukken.'
(Eerder een korte versie van dit bericht gepubliceerd op Boekblad.nl, 22 sep)

Zie ook:

Geen opmerkingen: