zaterdag 26 september 2015

Shortlist ECI Literatuurprijs 2015: de statistiek

Voor de helft zeer vaak genomineerde auteurs, voor de helft debutanten bij de selectie van de laatste zes. Dat is de shortlist van de ECI Literatuurprijs dit jaar.
Jeroen Brouwers (Het hout) spant de kroon: voor hem is het al de tiende nominatie voor een van de drie grote literaire prijzen. Hij won er al twee. Ook voor Stephan Enter (Compassie), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer) is het bepaald niet de eerste keer – voor beide hun vijfde keer. Ook Thomése heeft ooit een keer een grote prijs gewonnen, zij het inmiddels 24 jaar geleden.
Daartegenover staat Inge Schilperoord (Muidmond) en Annelies Verbeke (Dertig dagen), die nooit eerder toegang kregen tot de avond waarop de winnaar bekend werd gemaakt. Mark Schaevers (Orgelman) won met dit boek weliswaar al de Gouden Boekenuil, maar het is zijn eerste boek waarvoor hij een shortlistnominatie kreeg.
Met twee Vlamingen (Schaevers & Verbeke) en twee vrouwen (Schilperoord & Verbeke) geeft de jury relatief veel kans aan de twee minderheidsgroeperingen waarop traditioneel wordt gelet. Hiermee komt het totaal aantal Vlamingen in 29 jaar AKO/ECI-prijs op 17,9 procent. Het percentage vrouwen is iets hoger: 22,0 procent.
Over mezelf alleen dit: ik heb toch vijf van de zes boeken gelezen. Dat is weleens minder geweest - de jaren dat ik zelf in de jury zat niet meegerekend. De enige die ik niet heb gelezen? Zie de afbeelding bij dit bericht.

Zie ook:

Geen opmerkingen: