maandag 18 juni 2018

Boycott Books lanceert uitgeverij en sluit een van de twee vestigingen (Boekblad)

De boekhandel Boycott Books, gespecialiseerd in internationale prentenboeken, heeft de eerste titels aangekondigd van haar uitgeverij Boycott. Het filiaal in Amsterdam-Noord gaat dicht vanwege de uitgeefambities, het filiaal in West blijft wel open.

Het eerste boek van uitgeverij Boycott is 12 uur met Oscar van de Slowaakseillustrator Eva Macekova. Dit tekstloze boek was al een van de bestlopende titels in de winkel. 'We waren van begin af aan fan van dit boek en kennen de illustratrice ook. We hebben er daarom een speciale band mee', zegt Rosa Bernhard van Boycott Books. Het boek, dat doet denken aan de stijl van Blexbolex, is al in vier talen verschenen. 
De tweede uitgave is vertaald uit het Tsjechisch: De pittige pruim die een pop werd van Vojtěch Mašek (tekst) en Chrudoš Valoušek (illustraties). De laatste is wereldwijd befaamd voor zijn linosnedes. Zijn boek ‘Proverb’ won twee jaar geleden de prijs voor het mooiste boek op het Leipzig boekfestival. Vertaler is Edgar de Bruin, die eerder onder andere Marek Šindelka en Jaroslav Rudiš vertaalde.
De link met Tsjechië is niet toevallig, aangezien Bernhards partner en vennoot Jan Popelar uit dit land afkomstig is. Maar uitgeverij Boycott beperkt zich zeker niet tot dit taalgebied, verzekert Bernhard. Voor 2018 staan drie titels en voor 2019 vijf titels gepland. Hierbij zitten vertalingen uit het Spaans en Lets en oorspronkelijk Nederlandstalige uitgaven.
Bernhard gaat zelf de vertegenwoordiging doen van uitgeverij Boycott. Daarmee is het niet langer mogelijk om winkels in Amsterdam-Noord en -West open te houden. Die Noord, die altijd al bedoeld was als tijdelijke locatie, sluit daarom volgende maand. Over een precies een week organiseert Boycott daar een afscheidsfeest.
'Het loopt wel goed met de winkel', zegt Bernhard. ‘Het aanbod breidt zich gestaag uit, ook dankzij prints en zines die we verkopen. Ik schat dat we nu zo'n tachtig titels op voorraad hebben. Het moet ook geen overvolle winkel worden waar je van sommige boeken alleen de rug kunt zien.'
Daarnaast zijn Bernhard en Popelar een apart bedrijf gestart voor leveringen aan scholen en bibliotheken: International Picture Books. Bernhard: 'Wij leveren aan een internationale school nadat ik die had benaderd, die graag op één plek prentenboeken bestelt in verschillende talen. Maar het was beter om daar een aparte site voor te starten, omdat het een andere doelgroep is.'
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 15 jun)

Geen opmerkingen: