zondag 6 januari 2013

Ramsey Nasr krijgt de Gouden Ganzenveer


De dichter en acteur Ramsey Nasr krijgt de Gouden Ganzenveer 2013. Dat maakte juryvoorzitter Paul Schnabel zojuist bekend in het tv-programma Kunststof.

Nasr krijgt de prijs voor zijn veelzijdigheid. De voormalig stadsdichter van Antwerpen bespeelt volgens de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs toekent, veel taalregisters. ‘Juist omdat dat fenomeen niet gevangen wordt binnen de klassieke literaire prijzen vindt de Academie dat hij in aanmerking komt voor de Gouden Ganzenveer.’
De Gouden Ganzenveer is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied. Hij wordt toegekend door een uitgelezen gezelschap prominenten uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en bedrijfsleven aan iemand die zich heeft ingezet voor het geschreven woord in een toenemend multimediale samenleving. Eerdere winnaars zijn onder meer Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Annejet van der Zijl en – als enige Vlaming – Tom Lanoye.
Nasr (1974) doorliep de Studio Herman Teirlinck en was vervolgens lange tijd acteur bij het Zuidelijk Toneel. Hij debuteerde als dichter in 2000 met de bundel 27 gedichten en geen lied. Vanaf januari 2005 was hij een jaar stadsdichter in Antwerpen, waarna hij in 2009 Dichter des Vaderlands in Nederland werd. Eind deze maand maakt hij plaats voor een opvolger. Binnenkort wordt hij bij Toneelgroep Amsterdam na dertien jaar weer fulltime acteur.
Naast poëzie schreef dr. h.c. Ramsey Nasr – dankzij een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen – toneel, libretto’s en proza. Zijn proza is nauw verbonden met tv-zender Canvas. Zo schreef hij in 2008 Homo safaricus naar aanleiding van zijn deelname aan het programma ‘Wildcard: Tanzania’ en twee jaar later In de gouden buik van Boedhha naar aanleiding van het vervolg ‘Wildcard: Birma’.
Nasr krijgt de prijs uitgereikt op 25 april tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam waar later dit jaar een boekje over verschijnt.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 6 jan 2013)

Geen opmerkingen: