woensdag 25 september 2013

eLinea biedt online gedichten per stuk aan (Knack)


Het Nederlandse digitale platform eLinea biedt vanaf vandaag gedichten per stuk te koop. Meer dan twintig prominente dichters, onder wie Mark Boog en Charles Ducal, doen mee.

eLinea is in de eerste plaats een platform voor tijdschriftartikelen. Consumenten kunnen voor 9,99 euro per maand onbeperkt toegang krijgen tot al het werk van uiteenlopende bladen als Duiken, Griekenland magazine of Filmmagie. Per stuk kosten artikelen zes cent tot maximaal zeventig, tachtig cent. 
Via Poëziekrant – ook een tijdschrift waarvan de inhoud in eLinea staat – ontdekte de eReaders Groep, het bedrijf achter eLinea, dat dichters behoefte hebben om hun werk digitaal aan te bieden, vertelt business developer Jennifer ter Heide. ‘Nu de verkoop van hun bundels terugloopt zoeken zij ook andere verkoopkanalen. Dat leek ons een goed idee.’
De dichters die werk aan bieden zijn niet de minsten: VSB Poëzieprijswinnaars Mark Boog en Nachoem M. Wijnberg bijvoorbeeld. Ook Ingmar Heytze, Johanna Geels, Patty Scholten, Alexis de Roode, Anton Korteweg, Juliën Holtrigter, Piet Gerbrandy, Charles Ducal, Mark van Tongele, Benno Barnard en Pim te Bokkel doen mee.
De aangeboden poëzie is deels in bundels verschenen, deels nooit eerder verschenen en deels speciaal voor eLinea geschreven. De dichter bepaalt de prijs voor ieder gedicht. Gemiddeld vragen de dichters twintig cent voor een gedicht. Maar wie een all you can read-abonnement neemt, krijgt ook toegang tot de poëzie.
De dichters krijgen circa 70 procent van de opbrengsten. Als het exploitatierecht van het werk nog bij de uitgever ligt, moeten dichters de inkomsten met hen delen. ‘Hoe dichters en uitgevers die verdelen is aan hen zelf. Wij gaan daar niet tussen zitten. Wij bieden alleen een platform aan,’ aldus Ter Heide.
Poëziekrant is niet het enige literaire tijdschrift dat zich heeft aangesloten bij eLinea. Ook Ons Erfdeel, Boek-delen, Streven en binnenkort ook het poëzietijdschrift Awater.
(Eerder gepubliceerd op Knack, 24 sep)

Geen opmerkingen: