zondag 22 september 2013

De boekenapotheek: Joost de Vries en Arjen Lubach gaan de mentale stagnatie tegen


Leid je aan verveling, nostalgie of wanhoop? Het lezen van literatuur kan iedere klacht genezen. Aflevering 4 in een serie voorpublicaties uit De boekenapotheek, dat in oktober 2013 bij uitgeverij Podium verschijnt.
Mentale stagnatie
Clausewitz – Joost de Vries
IV – Arjen Lubach

Net zoals het lichaam hebben ook hersenen regelmatig oefening nodig om in vorm te blijven. Als die van jou door te weinig gebruik – of door een intensieve omgang met mensen die hun hersenen te weinig gebruiken – al kraken bij een sudoku voor beginners, heb je een mentale defibrillator nodig: boeken met een hoog puzzelgehalte. Dit type boeken heb je in twee varianten: de literaire breinbreker en de thriller.
De debuutroman Clausewitz van Joost de Vries behoort tot de eerste categorie. Hoofdpersoon Tim Modderman zoekt zijn literaire held: de mysterieuze Ferdynand Lefebvre, over wie hij een proefschrift schrijft. De speurtocht naar de kluizenaar voert hem langs uitgerangeerde dichters, hysterische feministes van de oude stempel en doorgedraaide academici.
Wie is Lefebvre en wie zijn de mensen die hem vroeger gekend hebben? Lefebvre bezit eigenschappen van uiteenlopende auteurs als A.F.Th. van der Heijden en Hermann Hesse. Maar ook de personen die Modderman raadpleegt lijken verdacht veel op bekende figuren uit de wereld van cultuur, politiek en wetenschap. De kracht van deze schitterend geschreven roman is dat hij je verleidt om, met behulp van slechts een paar aanwijzingen, te raden wie wie is. Clausewitz biedt de lezer zijn eigen speurtocht.
In de spannende thriller IV van Arjen Lubach gaat het niet om de verwijzingen naar de werkelijkheid buiten het boek, maar om de raadsels van het verhaal zelf. Centraal staat een staatsgeheim, waarvan de onthulling verregaande gevolgen kan hebben. Een emeritus hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur had het bijna ontrafeld, maar moest dat met de dood bekopen. Zijn dochter Elsa, wiskundige, gaat na zijn dood vastberaden verder met de zoektocht.
Wat is dat schokkende geheim? Elsa krijgt steeds nieuwe aanwijzingen in de vorm van puzzels die haar vader heeft achtergelaten. Daarmee stelt Lubach zijn lezers voor de uitdaging om sneller dan Elsa de waarheid te achterhalen. In alle rust, want anders dan Elsa word je niet achtervolgd door politie en misdadigers. Hoe meer je weet van de Nederlandse geschiedenis, hoe groter de kans op succes.
Aan welk boek je de voorkeur geeft is afhankelijk van je smaak, maar De Vries en Lubach zullen je stilstaande geest weer in beweging krijgen.

Zie ook aflevering 12 en 3 van deze reeks voorpublicaties en deaankondiging van het boek


Geen opmerkingen: