donderdag 5 september 2013

Nobelprijs voor de literatuur 2013: Nooteboom, Nolens - of Koch? (Knack)


Het recente Amerikaanse succes van Herman Koch is Ladbrokes niet ontgaan. Het wedkantoor keert honderd keer de inzet uit als de Nederlander de Nobelprijs voor de literatuur wint.

Herman Koch is daarmee niet de enige Nederlandstalige kanshebber op de hoogste literaire onderscheiding. De lijst van meer dan honderd namen bevat ook usual suspect Cees Nooteboom en Leonard Nolens, die vorig jaar voor het eerst op deze lijst opdook. Voor beide levert een euro inleg bij winst 50 euro op.

Grootste kanshebber voor Ladbrokes is Haruki Murakami (3/1) gevolgd door Joyce Carol Oates (6/1) en Peter Nadas (7/1). De top tien wordt gecompleteerd door Ko Un, Alice Munro, Adonis, Assia Djebar, Philip Roth, Amos Oz en Thomas Pynchon.

Het zou buitengewoon ironisch zijn als Roth de Nobelprijs dit jaar wint, nadat hij eind vorig jaar aankondigde te stoppen met schrijven. Al jaren wordt de schrijver nadrukkelijk overgeslagen. Zeker sinds Horace Engdahl, oud-secretaris van de Zweedse Academie, de Amerikaanse literatuur ‘eenzijdig’ noemde, geldt hij als kansloos.

Ook Bob Dylan staat dit jaar weer op de lijst. Ladbrokes schat zijn kansen op 50 tegen 1. Daarmee levert een gokje op hem maar half zo veel op als een gokje op bijvoorbeeld Patrick Modiano, Hilary Mantel of hét internationale literaire succes van de afgelopen jaren: Karl Ove Knausgard.

De Zweedse Academie reikt de Nobelprijs voor de literatuur vermoedelijk uit op donderdag 10 oktober.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 4 sep)

Zie ook:

Geen opmerkingen: