donderdag 6 maart 2014

Het Boekenweekgeschenk: 'Een mooie jonge vrouw' van Tommy Wieringa (BOEK)

Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa is het beste Boekenweekgeschenk sinds Spitzen van Thomas Rosenboom (2004). Zo, dat is gezegd.
Een mooie jonge vrouw is een intrigerend en overweldigend verhaal. In slechts 96 pagina's – de voorgeschreven lengte van het meest geliefde cadeauboek van het jaar – beschrijft Wieringa volstrekt geloofwaardig hoe de viroloog Edward Landauer en de veel jongere Ruth Walta elkaar hebben ontmoet, de komst van het kind hen uit elkaar drijft, ze uit elkaar gaan en hoe vervolgens Edwards waanvoorstellingen en wanhoop hem over een grens duwen.
Ogenschijnlijk ligt de oorzaak van de mislukte relatie in het leeftijdsverschil. De titel legt daar de nadruk op. Edward wordt dagelijks gewezen op die vijftien jaar. Is het niet zijn schoonvader die ernaar informeert, dan schiet de gedachte hem wel te binnen omdat Ruth met heel andere dingen bezig is dan hij. Edward begint daardoor te vrezen dat hij, richting de vijftig kruipend, te oud voor haar wordt.
Maar er is iets veel belangrijkers: Edwards onvermogen zich in anderen te verplaatsen. Daarom duurt het zo lang voor hij een vaste relatie krijgt. Hij wil alleen maar iemand om bij hem te zijn op zijn oude dag. En daarom groeien hij en Ruth weer uit elkaar. Edward kan niemands pijn voelen: hij gebruikt proefdieren zonder wroeging – terwijl Ruth uit principe vegetariër is en werkt voor een non-profitorganisatie.
Hoe dat verschil Edward en Ruth uit elkaar trekt als er een kind komt, is de vondst van het Boekenweekgeschenk. Dat moet hier dan ook worden verzwegen. Maar dat Een mooie jonge vrouw tegelijk een exposé is over de vraag hoe belangrijk medeleven is, maakt van de novelle grootse literatuur.

Tommy Wieringa Een mooie jonge vrouw (96 p.) – CPNB, tussen 8 en 16 maart gratis bij aankoop van 12,50 euro aan boeken.
(Eerder gepubliceerd in BOEK 1, 2013)

Zie ook:

Geen opmerkingen: