maandag 3 maart 2014

Libris Literatuurprijs 2014: de statistiek - slechts één keer waren er meer Vlamingen

Dit is de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2014:

Robbert Welagen - Het verdwijnen van Robbert

De meeste gelauwerde auteur in dit gezelschap is natuurlijk Tom Lanoye. Voor Gelukkige slaven krijgt hij zijn negende shortlistnominatie (1x AKO, 3x Libris, 5x Gouden Boekenuil). Alleen Grunberg en Van der Heijden zijn vaker genomineerd. Hertmans en Pfeijffer volgen met vijf nominaties. Voor Marente de Moor is het de tweede keer. Theunissen en Welagen zijn de debutanten in dit gezelschap.

De shortlist is opvallend Vlaams – met Hertmans, Lanoye en Theunissen is precies de helft Vlaams. Slechts één keer waren er meer genomineerden Vlaams: in 2010 – toen met Tom Lanoye, Peter Terrin, Walter Van den Broeck en winnaar Bernard Dewulf. Meestal zijn het er een of twee – en vier keer nul. In totaal is 22,2 % van de genomineerden Vlaams.

De Moor is de enige vrouw in het gezelschap. Daarmee is het aantal vrouwelijke auteurs op de shortlist van de Libris nu 24,2 %. De vrouwen doen het daarmee iets beter dan de Vlamingen.

Deze shortlist betekent ook dat twee van de vijf Gouden Boekenuil-kanshebbers ook in de race zijn voor de Libris-prijs. Dat is ook niet voor het eerst. Zie daarvoor het huidige nummer van BOEK, waarover ik over dit verschijnsel heb geschreven. Later op dit blog.

De winnaar wordt op 13 mei bekend gemaakt. Mijn persoonlijke voorkeur is (al heb ik één boek niet gelezen): Ilja Leonard Pfeijffer – die met deze nominatie bovendien de 25e auteur is geworden die voor alle drie grote prijzen de laatste selectie haalde.

Zie ook:
- De Gouden Boekenuil 2014 - de statistiek: voor de 8e keer nul vrouwen
- Tommy Wieringa wint de Libris 2013
- A.F.Th. van der Heijden wint de Libris 2012

Geen opmerkingen: