maandag 17 maart 2014

Robert Anker, 'Schuim' (BOEK)

Muziek is maar schuim, denkt de wereldvermaarde violiste Lisette Wagenaar nadat ze door een burn-out bij een optreden is ingestort. 'Je kunt er prachtige bellen van blazen, iriserend, doorzichtig en pats, dan zijn ze weg.' Hoe kon ze ooit haar bestaan funderen op muziek? Is er niet iets stevigers? Een man om van te houden? Een familie waar je altijd op terug kunt vallen?
De kracht van de liefde – daar gaat Robert Ankers zesde roman Schuim over. Maar niet zoals in de romantische fictie gebruikelijk is: de liefde als een opbouwende kracht, waarop je altijd kunt terugvallen. Bij Anker kan liefde ook verwoestend of ongrijpbaar zijn, of een middel om gunsten te verwerven. Niet alle personage komen in hun zoektocht naar liefde dan ook ongeschonden uit de strijd.
Toch is liefde de enige rots in het menselijke bestaan. Want niet alleen muziek is schuim. Alles is schuim. Het vermogen en de goede naam van Lisette's vader Dirk – er hoeft maar dit te gebeuren of het is verdampt. Het geloof van dominee Niels Hemming, een vriend van de familie Wagenaar. Als hij dat kwijt is, dreigt hij bij ontdekking alles te verliezen wat het geloof hem heeft gebracht.
Anker heeft dit overbekende thema uitgewerkt in een intelligent en hyperrealistisch verhaal, waarin de karakters allemaal één aspect van de liefde vertegenwoordigen. Maar het belangrijkste is: Anker deed dit in een dynamische stijl, als een snelstromende rivier, die bruist van leven. Want als ook literatuur maar schuim is, laat het dan ook echt schuimen. Aan het doodse water van slechte literatuur heeft niemand wat.

Robert Anker Schuim (304 p.) – Querido, € 19,99 (e-book € 13,99)
(Eerder gepubliceerd in BOEK 1/2014)

Geen opmerkingen: