donderdag 29 mei 2014

Roman Helinski, 'Bloemkool uit Tsjernobyl' (BOEK)

Viktors vader bouwde een voetbaldoel op ware grootte voor zijn zoon. Hij palmde een oud vrouwtje in en nam zijn gezin mee naar China van het geld dat zij hem naliet. Hij verkocht een kapotte auto aan kampers. Een keer nam hij zijn eigen sperma in een potje mee van een zakenreis om te bewijzen dat hij niet vreemd was gegaan. Later bekende hij dat er shampoo in had gezeten.
Zoveel is zeker: De hoofdpersoon van Roman Helinski's debuutroman Bloemkool uit Tsjernobyl wil het leven tot de laatste druppel opzuigen. Ook al komt weinig van zijn plannen terecht. De eeuwig optimistische dromer, gezegend met een Pools temperament, conformeert zich niet aan de gewoonten en gebruiken van het burgerlijke Nederland. Hij wil zijn dromen waarmaken. Tot verdriet van zijn Hollandse vrouw, want onbetrouwbaar en drankzuchtig is hij ook. Op hem bouwen kun je niet.
Dit larger than life karakter is bepaald aanstekelijk. De verteller mag dan twijfelen of hij boos moet zijn op zijn vader, als lezer wil je hem alleen maar op de voet blijven volgen. Het is daarom jammer dat de vader in de tweede helft van de roman zijn gezin verruilt voor een onzeker bestaan in Afrika en hij enigszins buiten beeld raakt. Hij belt onregelmatig. Zijn zoon zoekt hem een keer op in Caïro. Maar echt zicht op zijn hoofdzakelijk verzonnen avonturen krijg je niet meer.
Je slaat Bloemkool uit Tsjernobyl daarom licht teleurgesteld dicht – de inhoudelijk en thematisch consistente uitwerking en soepele pen van de auteur ten spijt. Naar verluidt is het verhaal gebaseerd op Helinski's echte familiegeschiedenis. Dan had hij beter kunnen bedenken hoe hij de lezer tot op het laatst betovert dan zich tot het einde toe op de waarheid te verlaten. Echt gebeurd is geen excuus.

Roman Helinski Bloemkool uit Tsjernobyl (240 p.) – Prometheus, € 19,95 (e-book € 11,99)
(Eerder gepubliceerd in BOEK 2, 2014)

Geen opmerkingen: