zondag 12 juni 2016

Aantal bibliotheekleden zal groeien met Nationale Bibliotheekpas (Boekblad)

Het aantal bibliotheekleden gaat de komende jaren groeien. Dat kan niet anders getuige een enquête onder niet-leden over hun behoefte aan een Nationale Bibliotheekpas.

Maar liefst een op de drie niet-leden overweegt lid te worden van de bibliotheek als de sector een landelijke bibliotheekpas invoert, blijkt uit een representatieve steekproef van 1063 Nederlanders uitgevoerd door Ipsos. Dat liet de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) trots weten in een persbericht. Wanneer bibliotheekleden overal van alle bibliotheekdiensten, inclusief het e-boekaanbod op Bibliotheek.nl, gebruik kan maken, is afhankelijk van zijn lokale bibliotheek, vertelt woordvoerder Francien van Bohemen.
Vooral jongere en hoogopgeleide niet-leden overwegen lid te worden als ze een landelijke bibliotheekpas kunnen krijgen – 42 % respectievelijk 44 % neemt 'zeker' of 'waarschijnlijk' de stap. Van de bestaande leden is 43 % meer geneigd het lidmaatschap te verlengen. Een meerderheid van 54 % wilde toch al lid blijven, terwijl 3 % hoe dan ook wil opzeggen. Als belangrijk voordeel van de pas geldt de mogelijkheid boeken in een andere bibliotheek terug te brengen dan waar deze zijn geleend. Zeven op 10 Nederlanders is het daarmee eens.
De bibliotheeksector besloot al jaren geleden een landelijke bibliotheekpas in te voeren. Omdat de openbare bibliotheken niet allemaal dezelfde automatiseringsystemen en abonnementsmodellen gebruiken duurt het veel langer dan destijds gedacht om de pas daadwerkelijk beschikbaar te stellen. Wel is in januari eindelijk begonnen met een eerste proef. Sindsdien hebben 916 'gastleners' een pas waarmee ze in andere bibliotheken materialen kunnen lezen. Deze materialen moeten wel in dezelfde bibliotheek worden teruggebracht. Hun eerste ervaringen zijn positief.
Er komt geen grote landelijke launch van de Nationale Bibliotheekpas, vertelt Van Bohemen. De reden hiervan is dat iedere lokale bibliotheek zelf bepaalt wanneer hij wordt aangesloten op het landelijke netwerk. De bibliotheek moet eerst zijn systemen op orde brengen, wat weer afhankelijk is van zijn leverancier, en kan dan besluiten de eigen pas te upgraden tot landelijke pas. Een klant moet daarom in de nabije toekomst zelf achterhalen of zijn gewenste gastbibliotheek is aangesloten op het landelijke netwerk.
(Eerder gepubliceerd op Boekblad.nl, 7 jun)Geen opmerkingen: