zaterdag 6 mei 2017

Bibliotheken krijgen wereldwijde primeur foto-expositie van Deon Meyer (Bibliotheekblad)

De Nederlandse openbare bibliotheken kunnen tijdens de Spannende Boeken Weken als allereerste ter wereld de foto's van Deon Meyer exposeren, schrijver van het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel.

De Zuid-Afrikaanse thrillerauteur is ook een begaafd fotograaf. Voor veel omslagen van zijn boeken zijn landschapsfoto's van zijn hand gebruikt. 'Hij is een visueel ingesteld man, die ook zelf filmscenario's heeft gemaakt', zegt Peter Rosendaal van de CPNB. 'Dat gevoegd bij de kwaliteit van de foto's leek het ons een uitstekend idee om hem te vragen of we een expositie van zijn foto's mochten organiseren.'
Meyer reageerde zeer verheugd op het verzoek. 'Dat mijn foto’s geëxposeerd gaan worden in de schitterende Nederlandse bibliotheken, is voor mij echt heel bijzonder', laat hij weten. 'Ik ben volledig weggeblazen dat deze grote eer mij toe komt.'
De expositie van tien liggende foto's van 50x70 centimeter groot opent op 6 juni in de Airport Library als Meyer in Nederland landt voor de lancering van de Spannende Boeken Weken. Dat is om twee reden een toepasselijke locatie. De Airport Library is dan net geopend na een sluiting van anderhalf jaar. En het thema van de actie is dit jaar vakantie – met als motto: 'je vakantie begint met boeken'.
Deze expositie wordt in bijzijn van de pers door de schrijver/fotograaf zelf geopend. Daarna zijn prints van de foto's gedurende de actieperiode van 9 tot en met 25 juni te zien in – naar de hoop en verwachting van de CPNB – ten minste twaalf bibliotheken.
Rosendaal: 'Bibliotheken kunnen vanaf donderdag voorstellen doen voor de manier waarop ze de expositie onder de aandacht willen brengen. De leukste twaalf voorstellen krijgen de expositie gratis. Per provincie één. Andere bibliotheken kunnen de expositie krijgen tegen een kleine bijdrage om de onkosten voor het maken en vervoeren van de prints te dekken.' Hoe hoog die bijdrage is, is nog onduidelijk.
(Eerder gepubliceerd op Bibliotheekblad.nl, 4 mei)

Geen opmerkingen: