zondag 1 juli 2012

Des romans français: Antoine de Saint-Exupéry, 'Nachtvlucht'


Vervang in alle boekwinkels De Kleine prins door Nachtvlucht. Voeg een kortingsbon voor deze roman toe aan de Lonely Planet van Argentinië. Leg het in de etalage van ieder filiaal van De Slegte. Nachtvlucht is het meer dan waard. Antoine de Saint-Exupéry wordt dan misschien herinnerd als meer dan alleen de auteur van het dunne boekje dat menig scholier op zijn lijst zet. 
Nachtvlucht gaat over piloten die vanuit alle uithoeken in Zuid-Amerika post vervoeren naar Buenos Aires. Eenzaam en gevangen in hun cockpit onderwerpen ze zich niet alleen aan de meest turbulente weersomstandigheden, maar ook aan eisen van Rivière, hun baas. Een zeer streng en hardvochtig man die zijn personeel met ontslag dreigt als er panne is aan een toestel of als iemand een noodlanding moest maken toen het onmogelijk was om door te vliegen. De reisbeschrijvingen zorgen voor avontuurlijke spanning. De overpeinzingen van Rivière en de twijfel die hij tegenover zijn sterke wil plaatst, zorgen voor de psychologische spanning. 
Ik kan niet anders zeggen dan dat dit boek het verdiend om gelezen en herlezen te worden. Niet voor niets kreeg De Saint-Exupéry er in 1931 de Prix Femina voor.

Geen opmerkingen: