woensdag 11 juli 2012

Leo Vroman (97) begint weblog (Knack)


De Vroman Foundation kondigt op haar gloednieuwe website een biografie, reizende tentoonstelling en een stipendium aan. En een blog van de 97-jarige dichter en wetenschapper Leo Vroman zelf.

‘Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht naar Indonesië, met tekeningen en stukjes papier met gedroogde planten erin. Ik denk dat het een gewoon zwart-wit gemarmerd (of misschien rood) omslag had, en meer dan 200 misschien wel 500 pagina’s dik was, met natuurlijk handgeschreven tekst maar ook met allemaal verzamelde snippers met aankondigingen erop (bijvoorbeeld van de Womens Auxiliary in London: ‘please admit to 1 free bath’) en wat gedroogde bloemen uit Kaapstad.’
Wie weet waar dit dagboek is? Deze oproep deed Leo Vroman gisterenavond op het weblog dat hij kort geleden begonnen is. Ook al viert de speelse dichter over ruim tweeëneenhalf jaar zijn eerste eeuwfeest, hij gebruikt het voor hem nieuwe medium meteen fanatiek. Gedichten in het Nederlands en Engels en tekeningen van zijn hazewindhond Dylan – hij post zeer regelmatig een nieuw bericht. Sommige gedichten zijn heet van de naald, zoals het op 1 juli 2012 voltooide ‘Retirement home’:

Dit gebouw is als een traag zinkend
schip, en van de overlevenden
hoor ik soms nog even de
stemmen, al verdronken klinkend.

Toch is het weblog maar een bijproduct van de Vroman Foundation. Op de homepage moet je eerst doorklikken naar ‘Leo’s blog’ voor je de nieuwe woorden van de meester zelf kunt lezen. De Vroman Foundation richt zich in de eerste plaats op het beheer en de promotie van het in een lang leven bij elkaar geschreven, getekende en in laboratoria onderzochte oeuvre, dat hem onder meer de P.C. Hooftprijs en de VSB Poëzieprijs opleverde. En de vernoeming van het onder hematologen bekende ‘Vroman-effect’.
De Vroman Foundation heeft grootse plannen. Allereerst moet er een Vroman Stipendium komen voor projecten van kunstenaars die wetenschap verbinden met beeldende kunst, poëzie of dans. Daarnaast moet de expositie ‘Leo Vroman, tekenaar’ die in 2010 te zien was, gaan reizen. En er staan allerlei boeken te verschijnen: een biografie van Vromans redacteur Mirjam van Hengel over het begin van zijn relatie met Tineke, en een door hem geïllustreerd kinderboek van dochter Peggy.
Om deze projecten te financieren richt de Vroman Foundation zich niet alleen op het beheer van Vromans auteursrecht. Fondsenwerving en het aantrekken van legaten en giften zijn minsten zo belangrijk. Plus de verkoop van Vromans beeldende werk in de webwinkel: voor 250 euro is er van honderden tekeningen een digitale print op kwalitatief hoogwaardig papier te krijgen, afgedrukt in hoge resolutie op een formaat van 1:1. De Vroman Foundation belooft de oplage te limiteren op honderd exemplaren.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 10 juli 2012)

Geen opmerkingen: