zondag 4 november 2012

Matchboox brengt nog een postume publicatie van Komrij (Knack)


Nog een postume publicatie van Gerrit Komrij. Dat is het gisteren verschenen Matchboox Alles blijft: een uitvouwbaar boekjes in een luciferdoosje.

De tekst is niet nieuw. Komrij publiceerde het gedicht in 2001 in de bundel Luchtspiegelingen. Het stond ook afgedrukt op de rouwkaart voor de op 5 juli overleden schrijver. Maar Komrij heeft persoonlijk toestemming gegeven voor gebruik van het gedicht, zegt Louis Gauthier. Zijn bijdrage aan de box met vier Matchboox die de componist en multimediadesigner heeft gemaakt, was zelfs ‘de laatste samenwerking van Komrij’.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Komrij een gedicht speciaal voor de Matchboox schreef, ‘maar dat kwam er niet meer van omdat hij al te veel met zijn gezondheid sukkelde’, vertelt Gauthier. ‘Toen hij in februari voor de presentatie van zijn roman De loopjongen in Amsterdam was, hadden we een goed gesprek over alles in zijn hotel. Daarin zei hij: Alles blijft, denk daar eens aan. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.’
Alles blijft gaat over de spanning tussen vergankelijkheid en eeuwigheid en de verhouding daarmee tot je eigen leven, en eindigt met de regels: ‘Je bent een deel van alles bij je leven / En alles blijft bestaan wanneer je sterft.’ Behalve dat het gedicht Komrij dierbaar was, is de tekst perfect om te gebruiken als het in memoriam dat deze Matchboox moest zijn, vindt Gauthier.
Voor de tekst gebruikte Gauthier Komrij’s eigen handschrift. Beiden werkten in 2009 samen aan de cd Dansen op Spijkers, waarvoor Gauthier muziek maakte op de door de dichter zelf ingesproken gedichten. Alles blijft is een van de tracks op de cd. ‘Hij had bij de opnames de tekst niet bij zich en schreef die toen eerst snel op een blaadje. Dat originele manuscript heb ik uiteraard bewaard.’
Het beeld dat Gauthier nu bij de tekst maakte is bedoeld als ode aan de vriendschap. Onderin bevindt zich een zwarte reep: dat is de aarde. Daarboven roept hij met veel roze het gevoel van een feeërieke zonsondergang op. Tegen die achtergrond plaatste hij elementen van de vriendschap, zoals twee paarden omdat Komrij’s vriend Charles Hofman zo van paarden houdt. De Matchboox is door Gauthier ook opgedragen aan Hofman.
Alles blijft is na de gedichtenbundel Boemerang de tweede postume publicatie van Komrij. Behalve Komrij werkte Jules Deelder (Rotown magic), Remco Campert (Poes is dood) en Charlotte Mutsaers (Sodom revisited) mee aan de ‘Gauthier collection’ van Matchboox. De box is hier te bestellen.
(Eerder gepubliceerd op Knack.be, 2 nov 2012)

Geen opmerkingen: