donderdag 8 november 2012

'Post Mortem' van Peter Terrin op 17 nieuw binnen in de Bestseller 60

Wat zal dit jaar het verkoopeffect zijn van de winnaar van de AKO Literatuurprijs? Een dag na de bekendmaking vorige week gingen in veel boekhandels de resterende exemplaren op voorraad over de toonbank. In de loop van de week kwam de nieuwe druk binnen, waarvoor de drukker in de nacht van maandag op dinsdag al het startsein had gegeven. Dat alles leidde tot de binnenkomst van Post mortem van Peter Terrin op 17 in de Bestseller 60.
Dat is de slechtste prestatie sinds 2006, toen De bekoring van Hans Münstermann op 31 binnenkwam. Ligt het aan de gebrekkige beschikbaarheid? Vreest het publiek de moeilijkheidsgraad van de inderdaad gecompliceerde roman? Of vreest de boekhandelaar zijn publiek daarom teleur te stellen, waardoor hij liever andere romans adviseert? De tijd zal het leren. Persoonlijk hoop ik dat Post mortem nog weken, maanden in de top tien bivakkeert.
Voor de verkoopresultaten van AKO-winnaars in het verleden: zie hier. Een kleine aanvulling daarop: Marente de Moor kwam binnen op 7, steeg door naar 4 en hield het in de Bestseller 60 vol tot week 8 van het volgende jaar. Dat maakt 16 weken in totaal. Ook een gebonden versie stond één week, in de week na de uitreiking, bij de zestig bestverkopende boeken.

PS. Ook een andere genomineerde staat een week na de uitreiking in de Bestseller 60: Grip van Stephan Enter. Op 53. Dat is, voor zover ik me kan herinneren, wel uniek.

PS 2. Ook de heruitgave van De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans staat, zoals hier voorspeld, in de bestseller 60: op 36.

Geen opmerkingen: